National Stadium , spillested for finalen.
Begivenhet1966-67 European Champions Cup Final
plassering Lisboa og Portugals nasjonalstadion
Deltakere Celtic Football Club (Champion) Inter Milan
Deltakelse 45 000
Kronologi
Europacupfinalen 1966 ◄ Gjeldende ► Europacupfinalen 1968

European Champions Cup-finalen 1966-67 var en fotballkamp mellom italienske Inter Milan og Scottish Celtic Football Club . Det fant sted på nasjonalstadion i Lisboa , Portugal , 25. mai 1967 foran et publikum på 45 000 mennesker. Det var den siste kampen i European Champions Cup 1966-67 , den høyeste konkurransen til Union of European Football Associations (UEFA). Kampen var den første finalen for The Bhoys [ Note 1 ]​ og den tredje for Inter, en klubb som vant to av de tre finalene den hadde spilt. Begge lag måtte spille fire tidligere faser for å nå finalen. Celtic vant sine to første kamper greit, mens de to neste rundene ble knepent utklasset. Italienerne passerte den første fasen med en tett uavgjort, mens de to neste etappene passerte dem med større letthet. I semifinalen måtte de spille en tiebreaker-kamp for å vinne uavgjort.

I den avgjørende kampen begynte Inter å vinne med et straffemål av Sandro Mazzola etter sju minutters spill. I andre omgang utlignet Celtic gjennom Tommy Gemmell , som konverterte etter seksti-tre minutter. Så scoret Stevie Chalmers vinnermålet i det åttifjerde minutt. Dermed endte kampen 2-1 til fordel for The Bhoys . Angående seieren ble det sagt at det hadde vært en seier for fotballen, fordi den skotske klubbens angrepsstil klarte å vinne over Nerazzurri sine defensive catenaccio . [ Note 2 ] Celtic-manager Jock Stein og spillerne fikk ros etter kampen og fikk kallenavnet The Lisbon Lions – ansett som det beste laget i klubbens historie.

semifinaler dukla praha 3-1 (hjemme) 0-0 (besøk) 3-1

Celtic kvalifiserte seg til europacupen etter å ha vunnet Scottish Premier League 1965–66 (deres tjueførste tittel), med to poeng unna deres klassiske rivaler Rangers Football Club . [ 1 ] I første runde møtte de sveitsiske Zürich . I den første etappen, spilt hjemme, vant de 2-0, med mål fra Tommy Gemmell og Joe McBride . [ 2 ]​ [ 3 ]​ De vant deretter den andre etappen 3–0, med Gemmell som scoret 22:48 og Steve Chalmers scoret etter 39 minutter. [ 3 ]​ [ 4 ]​ Etter denne seieren møtte de og slo Nantes i andre runde 1–3 i Frankrike. I kampen gikk Nantes foran med et mål fra Francis Magny , men fire minutter senere omsatte McBride den midlertidige utligningen. I andre periode scoret Bobby Lenox og Stevie Chalmers for å sikre seieren. [ 3 ]​ [ 5 ]​ I den andre etappen vant Celtic med samme poengsum. Jimmy Johnstone førte vertene foran, men Gérard Georgin omsatte utligningen minutter før slutten av første omgang. Som i første omgang scoret Celtic to mål i andre periode, da Lenox og Chalmers konverterte igjen. [ 3 ]​ [ 6 ]

I kvartfinalen tapte Celtic 1–0 med en Milan Stanic -score mot Fudbalski Klub VojvodinaKarađorđe Stadium i Novi Sad , i det som var deres eneste tap i konkurransen. [ 3 ] ​[ 7 ]​ I den andre etappen så det ut til at uavgjort ville ende etter at Chalmers klarte å sette stillingen 1-0 i favør av Celtic. Et slikt resultat ville ha tvunget lagene til å spille en sluttspillkamp i Rotterdam . Kapteinen, Billy McNeill , scoret imidlertid 2–0 etter nitti minutter for å gi Celtic seier. [ 3 ]​ [ 8 ]​ [ 9 ]​ I semifinalen slo de Dukla Praha 3-1 i Glasgow . I første omgang førte Johnstone vertene foran, men Stanislav Štrunc klarte å utligne etter førtifire minutter av første omgang. I andre omgang konverterte Willie Wallace en dobbel som definerte finalen 3-1. Lagene trakk deretter uavgjort 0–0 i Praha , som beseglet Celtics kvalifisering til finalen. [ 3 ]​ [ 10 ]

Uavgjort PFC CSKA Sofia 1–0 (nøytral)

Inter vant Serie A 1965–66 (deres tiende tittel), fire poeng foran Bologna , [ 11 ] og kvalifiserte seg til europacupen. Deres rival i første runde var Torpedo Moskva , som de slo 1-0, med et selvmål av Valery Voronin , [ 12 ] mens den andre utliknet 0-0. [ 3 ] [ 13 ]​ I 16-delsfinalen møtte de Vasas SC , som de slo 2-1 hjemme, med mål fra Carlos Soldo og Mario Corso pluss Lajos Puskás ' rabatt for bortelaget. [ 14 ] I returoppgjøret ga to mål fra Sandro Mazzola Nerazzurri -klubben seier og tilgang til kvartfinalen . [ 3 ]​ [ 15 ]

I det tilfellet slo Inter Real Madrid , nåværende mester og seks ganger vinner av turneringen. I den første kampen, spilt i Milano, vant de 1-0 med et mål fra Renato Cappellini , [ 16 ] mens de i den andre kampen vant 2-0, med enda et mål fra Cappelini og et selvmål fra Ignacio Zoco . [ 17 ] I semifinalen møtte han Central Sports Club of the Army "Red Flag" i Bulgaria . Giacinto Facchetti scoret for Nerazzurri , men Nikola Tsanev omsatte utligningen for gjestene og endte kampen 1-1. [ 18 ] I den andre etappen konverterte Facchetti igjen, men Nikolay Radlev scoret utligningen for den lokale klubben, og tvang dem til å spille en tie-break-kamp. [ 3 ] [ 19 ] Sistnevnte skulle spilles i Graz , Østerrike , men de overbeviste CSKA om å spille den i Bologna , Italia , med løftet om høyere samlinger. [ 20 ] Til slutt ble kampen vunnet 1-0 av Inter med Cappellini-scoring, som forseglet deres passasje til finalen. [ 21 ]​ [ 22 ]

Partiet

Forrige

Inter Milan kom til finalen med tre seire i de tre foregående utgavene av cupen. Det italienske laget vant finalen i årene 1964 og 1965 . Alle kommentarene før kampen sentrerte seg rundt det faktum at Nerazzurri -klubben , regnet som favorittene, var i ferd med å ta europacupdiskanten . [ 23 ]​ [ 24 ]

Det italienske laget var kjent for å bruke en veldig defensiv taktikk, catenaccio , som betydde at de vant mange kamper med svært tette scoringer som sjelden ble reversert. [ 25 ] Treneren hans, Helenio Herrera , var den best betalte i Europa og ble ansett som katalysatoren for hans suksess. [ 26 ] Derimot var det keltiske laget veldig offensive. Før kamplederen Jock Stein sa at "Celtic vil være det første laget som returnerer European Champions Cup til Storbritannia ... vi kommer til å angripe, som vi aldri har angrepet før." [ 25 ]

En av Celtics viktigste spillere, spiss Joe McBride , gikk glipp av kampen. Han led av en varig kneskade og hans siste kamp for sesongen var 24. desember 1966. McBride, som definitivt ville ha spilt hadde han vært i form, ble toppscorer det året i Skottland , til tross for at han mistet halvparten av sesongen, med tretti. -fem mål på tjueseks kamper. [ 27 ]

Både Celtic og Inter presterte godt innenlands i løpet av sesongen. Noen dager før finalen hadde Inter muligheten for en historisk diskant , men to tap eliminerte dem fra Coppa Italia-semifinalen og gjorde at de tapte Scudettoen . Europacupen var siste sjanse til å løse seg fra en sesong som startet lovende. Celtic nådde på sin side finalen med den skotske ligaen allerede vunnet, samt Scottish Cup og Scottish League Cup; samt Glasgow Cup, som de vant i starten av sesongen. [ 28 ]​ [ 29 ]

Sammendrag

Ved kampens første sjanse løp Inters Renato Capellini nedover flanken og skjøt et innlegg inn i feltet som Sandro Mazzola kontrollerte og headet i knærne til Celtic -keeper Ronnie Simpson . Øyeblikk senere vant Nerazzurri -klubben en straffe, etter Jim Craigs feil på Capellini i boksen, som Mazzola omsatte til et mål. Med dette tok Inter ledelsen bare seks minutter ut i kampen. Etter målet tok Inter tilflukt i sin defensive stil, noe som gjorde at Celtic kunne angripe, selv om de slet med å bryte gjennom det italienske lagets forsvarsbarriere og klarte å nærme seg området kun gjennom langskudd. Bertie Auld traff stolpen og deretter plukket keeper Giuliano Sarti opp Jimmy Johnsons innlegg. Senere sendte han et nytt skudd fra samme spiller over tverrliggeren. Inter la ni mann bak seg, men Celtic fortsatte å angripe. [ 30 ]

Etter at Sarti dekket frisparket sitt forsøkte Tommy Gemmell å lobbe over målvakten, men ballen endte opp i tverrliggeren. Til tross for Celtics defensive manglende evne på grunn av hvor langt frem linjene deres var, klarte ikke Inter å angripe. Etter merknaden hadde de ikke flere muligheter. En time ut i kampen, da Bobby Murdoch og Jim Craig sendte ballen til ham, klarte Gemmell å score en utligning for Celtic med et kraftig skudd fra Sartis redning. [ 30 ] Fem minutter senere satte Stevie Chalmers Murdochs skudd i nettet og ga det skotske laget vinnermålet. [ 31 ]

mål
63' Tommy Gemmell 1-1
84' Stevie Chalmer 2-1
  6' Sandro Mazzolla 0-1
Banns
Dommer Kurt Tschenscher

Glasgow Celtic Champion
1. tittel

Reaksjoner etter kamp

Inters nederlag ble sett på som nederlaget til La Grande Inter , den mest suksessrike perioden i klubbens historie. Det var et av de beste lagene i Europa de siste tre årene; de klarte imidlertid ikke å komme seg etter nederlaget mot Celtic og i de to hjemmekonkurransene deres. [ 28 ] I den påfølgende sesongen klarte ikke laget å vinne trofeer igjen og Helenio Herrera , som ble ansett som arkitekten bak suksessen, bestemte seg for å forlate klubben. [ 32 ]

Celtics seier med deres angrepsspill mot Inters catenaccio ble ansett som en seier for fotballen. Nerazzurri- klubbtreneren sa at "vi kan ikke ha noen klager. Celtic fortjente seieren. Vi ble truffet av kraften til Celtic. Selv om vi tapte, var kampen en seier for sporten." [ 32 ] Den portugisiske avisen Mundo Desportivo sa at «Det var uunngåelig. Før eller senere måtte Inter of Herrera, Inter of catenaccio , av negativ fotball, av marginale seire, betale for deres avslag på å spille underholdende fotball». [ 33 ]

Liverpool - manager Bill Shankly sa til The Bhoys- manager Jock Stein etter kampen: "John, du er udødelig nå." [ 34 ] Etter den kampen ble en tribune i Celtic Park oppkalt etter ham [ 35 ] og han fikk rangen som Commander of the British Empire . [ 36 ] Han regnes av mange, inkludert Alex Ferguson , for å være den største skotske manageren i historien. Seieren hans i finalen er en av hovedårsakene. [ 37 ]​ [ 38 ]

Årets Celtic-lag fikk også anerkjennelse. De var kjent som The Lisbon Lions og regnes for å være det beste laget i klubbens historie. Alle spillerne på det laget ble født innenfor en radius på tre mil fra Glasgow . [ 39 ] I 2000 ble en tribune ved Celtic Park oppkalt etter The Lions of Lisboa . De vant også BBC Sports Personality Team of the Year Award i 1967. [ 40 ]

Se også

Notater

1. ^ The Bhoys er et vanlig kallenavn for Celtic FC .
  2. ^ Nerazzurri er et vanlig kallenavn for Inter Milan.
  3. CSKA Sofia var kjent som "Central Sports Club of the Army "Red Flag""

Referanser

1. King, Ian; Makarov, Sergei (6. juni 2008). Skottland 1965/66 . Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation . rsssf.com . Hentet 12. mai 2012 .
  2. ^ "Celtic 2-0 Zürich" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 12. mai 2012 .
  3. a b c d e f g h i j Zea, Antonio; Haisma, Marcel (9. juni 2008). "European Champions' Cup og Fairs' Cup 1966-67 - Detaljer" . Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation . rsssf.com . Hentet 12. mai 2012 .
  4. ^ "Zürich 0-3 Celtic" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 12. mai 2012 .
  5. ^ "Nantes 1-3 Celtic" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 12. mai 2012 .
  6. ^ "Celtic 3-1 Nantes" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 12. mai 2012 .
  7. ^ "Vojvodina 1-0 Celtic" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 12. mai 2012 .
  8. ^ "Keltisk 2-0 Vojvodina" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 12. mai 2012 .
  9. MacPherson, Archie; Montford, Arthur (30. mars 2012). "Glasgows rekordbrytere" . Evening Times (på engelsk) . nighttimes.co.uk. Arkivert fra originalen 2. mars 2012 . Hentet 12. mai 2012 .
  10. ^ "1966/67 European Champions Clubs' Cup" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 12. mai 2012 .
  11. Mariani, Maurizio (1. juni 2005). "Italia 1965/66" . Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation . rsssf.com . Hentet 13. mai 2012 .
  12. ^ "Internasjonal 1-0 Torpedo Moskva" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 13. mai 2012 .
  13. ^ "Torpedo Moskva 0-0 Internazionale" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 13. mai 2012 .
  14. ^ "Internasjonale 2-1 Vasas" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 13. mai 2012 .
  15. ^ "Vasas 2-0 Internazionale" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 13. mai 2012 .
  16. ^ "Internasjonal 1-0 Real Madrid" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 14. mai 2012 .
  17. ^ "Real Madrid 0-2 Internazionale" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 14. mai 2012 .
  18. ^ "Internasjonal 1-1 CSKA Sofia" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 14. mai 2012 .
  19. ^ "CSKA Sofia 1-1 Internazionale" . UEFA (på engelsk) . uefa.com . Hentet 14. mai 2012 .
  20. ^ "Sesong 1966-67" (på engelsk) . europeancuphistory.com . Hentet 14. mai 2012 .
  23. ^ "Lions legende lever videre" . FIFA (på engelsk) . fifa.com. 17. juli 2007. Arkivert fra originalen 10. februar 2019 . Hentet 26. mai 2012 .
  24. Glanville, Brian (17. mai 2001). "Bobby Murdock" . The Guardian (på engelsk) . guardian.co.uk . Hentet 26. mai 2012 .
  25. ^ a b Hunt, Chris (juni 2007). "Lokale helter: Lisboa-løvene" . Chris Hunt utgiver . chrishunt.biz . Hentet 26. mai 2012 .
  26. ^ Fox, Norman (11. november 1997). "Obitaury: Helenio Herrera" . The Independent (på engelsk) . London : independent.co.uk . Hentet 26. mai 2012 .
  27. ^ Graham, Erwin (23. mai 2010). "Å gå glipp av å være Lisboa-løven reddet livet mitt, sier den keltiske legenden Joe McBride" . Daglig rekord (på engelsk) . dailyrecord.co.uk . Hentet 26. mai 2012 .
  28. ^ a b Phillips, Rob (19. mai 2010). "Jock Steins Lisboa-løver sjokkerer Inter" . ESPN (på engelsk) . espn.co.uk. _ Hentet 21. mai 2012 .
  29. ^ "Topp ti vellykkede sesonger" . Sky Sports (på engelsk) . skysports.com. 26. mars 2009. Arkivert fra originalen 10. mars 2009 . Hentet 28. mai 2012 .
  30. ^ a b Barham, Albert (25. mai 1967). "Ubønnhørlig angrep fanger Europacupen" . The Guardian (på engelsk) . guardian.co.uk . Hentet 14. mai 2012 .
  31. Forsyth, Roddy (15. mai 2001). "Murdoch det sanne Løvehjerte" . The Daily Telegraph (på engelsk) . telegraph.co.uk . Hentet 14. mai 2012 .
  32. a b Rinaldi, Giancarlo (23. mai 2007). "Inter arret av keltiske minner" . BBC Sport (på engelsk) . news.bbc.co.uk. _ Hentet 21. mai 2012 .
  33. ^ "Fra hvelvet: Lisboa-løvene" . The Guardian (på engelsk) . guardian.co.uk. 21. mai 2009 . Hentet 21. mai 2012 .
  34. ^ Kyle, Gregor (9. september 2015). "På bilder: "John, du er udødelig nå" - den legendariske Jock Stein på 30-årsdagen for hans død" . DailyRecord . Hentet 9. februar 2019 .
  35. ^ Sullivan, Joe (10. september 2018). "Jock Stein - mannen som laget det moderne keltiske" . celticfc.net/ (på engelsk) . Hentet 9. februar 2019 .
  36. McAulay, Robert (1. juli 2007). "Jock Stein nektet ridderskap over keltiske oppsigelser" . TheGuardian . Hentet 9. februar 2019 .
  37. «Jeg vil aldri bli så god som Big Jock Says SIR ALEX FERGUSON; MAN UTD mot SPURS Wembley, avspark kl. 15.00 direkte på Sky Sports CARLING CUP» . Sunday Mail (på engelsk) . thefreelibrary.com. 1. mars 2009 . Hentet 22. mai 2012 .
  38. Keevins, Hugh (5. mars 2011). "1967-seier i Europacupen gjør Jock Stein til den største skotske manageren gjennom tidene, sier Lou Macari" . Daglig rekord (på engelsk) . dailyrecord.co.uk . Hentet 22. mai 2012 .
  39. ^ "1967 1967: Celtic vinner europacupen" . På denne dagen (BBC ) . news.bbc.co.uk. 25. mai 2005 . Hentet 22. mai 2012 .
  40. ^ "The Lisbon Lions: The Bhoys gjorde det virkelig bra" . Daily Mirror (på engelsk) . mirrorfootball.co.uk. 25. mai 2005. Arkivert fra originalen 26. november 2009 . Hentet 29. mai 2012 .