Medlemmer per lag 7 per lag på banen (maksimalt 7 andre utskiftbare innbyttere minimum 4 spillere)
varigheten av møtet 60 minutter (2 deler á 30 min.)
Scoreformat Mål , 1 poeng
Mål 3 × 2 m mål
OL Mann: siden 1972
Kvinne: siden 1976

Håndball , håndball eller håndball (på engelsk), er en ballsport der to lag møter hverandre og kjennetegnes ved å bære ballen med hendene. Hvert lag består av 7 spillere (6 på banen og en keeper), og laget kan ha ytterligere 7 spillere (eller færre, eller ingen) og opptil 9 reserver i offisielle konkurranser som kan byttes når som helst med deres lagkamerater. Det spilles på et rektangulært felt, med et mål på hver side av banen. Målet med spillet er å flytte en ball over banen, i utgangspunktet ved å bruke hendene, for å prøve å introdusere den i motstanderens mål, en handling som kalles et mål. Det laget som scorer flest mål på slutten av kampen, som består av to tretti-minutters omganger, er vinneren, og uavgjort kan også skje.

Det har vært mange ballspill som har brukt hendene gjennom historien; Imidlertid er moderne håndball relativt ny, siden dens første forskrifter dateres tilbake til de siste årene av 1800-tallet og deres definitive normalisering kom ikke før i 1926, året da reglene for spillet mellom lag på elleve spillere ble standardisert. og utendørs, den såkalte 11-er-håndballen . [ 1 ] Denne modaliteten kom til å delta i OL i Berlin i 1936 , men med årene begynte håndball å bli øvd på en innendørsbane, noe som førte til at antall spillere ble redusert til syv. Selv om elleve og syv håndball eksisterte en tid, var det bare sistnevnte som overlevde, og debuterte som en olympisk sport ved OL i München i 1972 . [ 1 ]

Spillets natur

Håndball spilles etter et sett med regler, offisielt kalt spilleregler, som endres hvert fjerde år. [ 2 ] Denne sporten praktiseres med en sfærisk ball , der to lag på syv spillere hver (seks "felt"-spillere og en keeper) konkurrerer om å passe den inn i det rivaliserende målet, og scorer dermed et mål . Det laget som har scoret flest mål på slutten av kampen er vinneren; hvis begge lag scorer like mange mål, erklæres det uavgjort.

Hovedregelen er at spillere, unntatt målvakter , ikke med vilje kan berøre ballen med føttene under spill.

I et typisk spill prøver spillere å få ballen, ved å bruke individuell kontroll over den, eller pasninger til lagkamerater, til nærhet av det rivaliserende målet, forsvart av en keeper. Vel fremme vil de prøve å få ballen inn i motstanderens mål ved å kaste den. Motspillere prøver å gjenvinne kontrollen over ballen ved å avskjære pasninger, ta ballen fra spilleren som bærer den, eller blokkere skudd med armer og hender . Fysisk kontakt mellom spillere er kontinuerlig, men er underlagt en rekke restriksjoner. Spillet flyter fritt og stopper først når dommeren bestemmer seg.

Det er en sport som over tid har fremmet angrepsspill, utviklet regler som begrenser tiden et lag har ballbesittelse hvis det ikke klarer å skyte på mål.

Reglene spesifiserer ingen andre spillerposisjoner bortsett fra keeperens, men over tid har det utviklet seg en rekke posisjoner på resten av banen. Grovt sett er fem spilleposisjoner identifisert: pivot, lateral, ekstrem, sentral og målvakt. I sin tur er noen av disse posisjonene (vinger og kantspiller) delt inn i sidene av feltet der spillerne spiller mesteparten av tiden. Dermed kan det for eksempel være en høyre ende og en venstre side. De seks utespillerne kan fordeles i en hvilken som helst kombinasjon, og selv om spillerne har en tendens til å holde seg i en posisjon mesteparten av tiden, er det få restriksjoner på deres bevegelse på banen. Opplegget til spillerne på banen kalles lagdannelse, noe som forsøkes for hånd, sammen med taktikken, avhenger av treneren .

Spillernes taktiske posisjon

Målvakt

Målvakten er den eneste spilleren som inne i området kan ta de skrittene han vil med ballen i hendene uten å måtte sprette den. Han må identifiseres med en annen farge på drakten enn resten av spillerne, og han er den eneste som kan berøre ballen med beina, men kun med en defensiv intensjon (som å stoppe et skudd). Utenfor området må han oppføre seg som enhver annen spiller på banen. Hvis han har ballen, vil han ikke kunne forlate området ved å bite ballen. I en Straffe vil det være mulig å avansere til en linje som ligger 4 meter fra bunnlinjen og 2 meter fra areallinjen.

Sentral

Han er frontlinjespilleren plassert mellom begge sider, som styrer spillet på banen gjennom kryss og andre planlagte og koordinerte spill til enhver tid med ham som hovedperson. Derfor er ikke hans styrke eller hurtighet like relevant som hans visjon om spillet og ferdighetene. Ved angrepssvikt fra motstanderlaget er midtstopperen normalt den som mottar ballen fra målvakten for å starte sitt angrep. I forsvar er midtstopperen vanligvis plassert i midten av forsvarslinjen sammen med pivoten.

Ekstrem

Endene er plassert en på hver side av sidene. De er vanligvis raske, smidige, lette spillere med stor hoppevne. De får mest mulig ut av banen for å åpne opp forsvar og skape hull. Spill starter statisk angrep fra hans posisjon. De kan bli en konstant kilde til mål når de spilles mot åpne forsvar (som 3-2-1).

Side

De laterale er plassert en på hver side av den sentrale. De er vanligvis høye og kraftige spillere med et kraftig skudd. De er vant til å bryte gjennom tette forsvar fra 9 meterslinja. Det er de som deltar i ekstremene ved de fleste anledninger på grunn av deres nærhet.

Pivot

Til slutt er pivoten ansvarlig for å trenge inn i det rivaliserende forsvaret og åpne hull. De er robuste spillere, som fungerer godt i nærkamp. Bevegelsene deres gir fri passasje til bakspillerne, men de blir også målscorere når de får en pasning og har mulighet til å snu raskt mot mål. [ 3 ]

Historikk

Opprinnelse

For å fastslå opprinnelsen til håndball prøver forskere å finne likheter og berøringspunkter med grekernes og romernes spill. Det virker logisk å tro at smidigheten til mennesket med hendene allerede kunne føre ham i de første kjente sivilisasjonene til å bruke dem til sine spill. Imidlertid er håndball, slik det forstås nå, en egentlig veldig ung sport, fra første kvartal av 1900-tallet.

Uansett er det også sant at det i antikkens Hellas fantes «urania-spillet», hvor det ble brukt en målkule som ligner på et eple som måtte holdes i luften. I en av de grunnleggende bøkene i klassisk litteratur, Odyssey, snakker Homer om dette spillet og forklarer hvordan to av hovedpersonene kastet ballen opp i luften mot skyene og fanget den ved å hoppe, før føttene deres traff bakken igjen. . Noen scener av denne typen moro ble funnet på veggen i Athen i 1926.

Senere, også blant romerne, hadde legen Claudius Galen rådet sine pasienter til å praktisere harpastum, en modalitet som ble utført med ball og med hendene. Det skjedde rundt 150 f.Kr. Mye senere, allerede i middelalderen, beskrev minstrellen Walter Von der Vogelwide også «ballspillet», som gikk ut på å fange ballen i flukt på en lignende måte som håndballspillere nå passerer den Det ble hovedsakelig praktisert på Court og trubadurene døpte det som "sommerens første kamp". Uansett var det en ustrukturert idrettsutøvelse, uten noen form for regulering eller regler. [ 4 ]

Nyheter

Håndball utviklet seg fra en serie lignende spill, som var i kraft på begynnelsen av 1900  -tallet , spilt i Sentral- og Nord-Europa . I 1926 ble det internasjonale håndballreglementet etablert; i 1928 ble det internasjonale amatørhåndballforbundet grunnlagt av elleve land under de IX sommer-OL . Dette organet ble senere det nåværende internasjonale håndballforbundet (IHF).

På begynnelsen av 1900  -tallet ble håndball spilt i stilen elleve versus elleve ( 11 håndball ), som ble spilt utendørs på fotballbaner, og faktisk spilles denne versjonen av spillet fortsatt av folk i land som Østerrike og Tyskland .

Etter hvert som håndballens popularitet begynner å øke i hele Europa, studeres nye modifikasjoner i Nord-Europa, på grunn av det kaldere klimaet. Behovet for å trene innendørs håndball ble tydelig. I sin innendørsmodalitet ble denne sporten et raskere og mer fargerik spill, noe som hjalp resten av Europa til å begynne å praktisere det.

I 1954 arrangerer IHF det første verdensmesterskapet for menn , med Sverige som mester. Tre år senere vant Tsjekkoslovakia det første verdensmesterskapet i håndball for kvinner . Skandinavene , sammen med Tyskland og det tidligere Sovjetunionen , var kraftsentrene i håndballverdenen. Dette har endret seg i løpet av de siste tiårene, på grunn av at populariteten til denne sporten har økt i resten av de europeiske landene (med unntak av Storbritannia ), så vel som i Nord-Afrika , hovedsakelig på grunn av den franske innflytelse.

Innendørs og utendørs håndball nøt like stor popularitet frem til tidlig på 1960-tallet. I 1965 godkjente Den internasjonale olympiske komité innendørshåndball for bruk ved de olympiske leker under navnet "håndball", som nå utelukkende refererer til syvmannshåndball. Å være hans første deltakelse i herrekategorien ved OL i München 1972 og i kvinnekategorien ved OL i Montreal 1976 .

Håndball praktiseres mye i Europa , men har ennå ikke rukket å få popularitet i resten av verden: den teller fortsatt som en minoritetsidrett og har liten relevans i engelsktalende land , i Amerika (hvor nylig land som Brasil og Argentina har forbedret sitt konkurransenivå), Afrika og Asia (kontinenter hvor det kun praktiseres profesjonelt i noen arabiske land, og når det gjelder håndball for kvinner av Sør-Korea og Angola ). Lag fra disse landene konkurrerer regelmessig i verdensmesterskap og olympiske turneringer .

Reglene for spillet

Målet er plassert i det sentrale området av hver ytre mållinje. Målene vil være godt festet til bakken eller til veggene bak dem for ekstra sikkerhet. Målene er 2m høye og 3m brede, malt i to farger med 2 desimeterstriper og bredden på stolpene og tverrliggeren er 8 centimeter, et mål som sammenfaller med mållinjens bredde. Dette målet er plassert innenfor et område på 74,5 m², trukket fra to fjerdedeler av en sirkel, med et senter i hver av stolpene og en radius på 6 meter, forbundet med en linje parallelt med mållinjen.

Alle linjene på banen er en del av overflaten som de avgrenser, måler mållinjene, 8 cm brede mellom målstolpene mens de andre linjene vil være 5 cm.

Frikastlinjen er en stiplet linje; Det er merket 3 m utenfor målfeltet. Både linjestykkene og mellomrommene mellom dem vil være 15 cm og 7 m linjen vil være 1 m lang og malt rett foran målet. Den vil være parallell med mållinjen og vil være plassert i en avstand på 7 m fra den. Målvaktens begrensningslinje (brukes kun til straffer) vil være 15 cm lang og tegnet rett foran målet, i en avstand på 4 m fra det.

Byttelinjen (et segment av sidelinjen) for hvert lag strekker seg fra midtlinjen til et punkt som ligger i en avstand på 4,5 m fra den. Dette endepunktet til erstatningslinjen er avgrenset av en linje som er parallell med midtlinjen, og strekker seg 15 cm innenfor berøringslinjen og 15 cm utenfor den.

Det er et rektangel 40m langt og 20m bredt, bestående av to målområder (se: Regel 1:4 og Regel 6) og et spilleområde. De lengre linjene kalles sidelinjene og de kortere kalles mållinjene (mellom målstolpene) eller ytre mållinje.

ball

Spillet består av en ball av lær eller syntetisk materiale. Det er brukt 3 størrelser:

Fyr Kategori Størrelse (i cm) Vekt (i gram)
Yo Gutter fra 8 til 12 år, og jenter fra 8 til 14 år 50-52 290-330
II Unge menn fra 12 til 16 år, og kvinner fra +14 år 54-56 325-375
III Kun menn: ungdom og senior (+16 år) 58-60 425-475

Størrelse og vekt på ballene for " minihåndball " (for barn under 8 år) er ikke fastsatt i IHF -reglene . Den uoffisielle størrelsen på minihåndballballen er 48 cm.

Fra ungdomskategorien er bruk av harpiks tillatt . Harpiksen brukes på grunn av størrelsen og vekten som ballen får fra denne kategorien, siden det blir veldig vanskelig å holde ballen i de høye hastighetene og kreftene den beveger seg med.

Ballen skal være laget av lær eller syntetisk materiale. Det må være sfærisk. Overflaten må ikke være blank eller glatt.

Siden 1. juni 2018 er Molten det offisielle ballet i alle nasjonale håndballkonkurranser. Whistleworld- fontenen

Start av spillet

Før spillet starter må de to lagene signere spillerlisten, og dermed erklære at de er lovlig i stand til å spille spillet.

En takling gjøres unisont, fra halvbane til midten, hvert lag til den ene siden av midtlinjen. Spillerne og dommerne hilser på hverandre og trekningen foretas, som vanligvis består i å tilfeldig velge en dommerhånd der det er en mynt eller dommerens fløyte. Vinneren kan velge mellom å ta ut fra midten av banen eller spørre hvilket mål de vil forsvare i første omgang.

Spillerne posisjonerer seg, dommeren gjør et tegn til kontrollbordet for å fokusere oppmerksomheten og dermed kan ordren om å starte spillet gis.

Teamet

Et lag består av totalt 14 spillere, med maksimalt 7 spillere på banen; seks i feltet og én keeper

Varighet og resultat

Kampens varighet er 60 minutter, fordelt på 2 perioder på 30 minutter hver. Resultatet kan bli seier for hvert av lagene, eller uavgjort. For ungdomslag mellom 12 og 16 år er det to omganger på 25 minutter, og for de mellom 8 og 12 år to omganger på 20 minutter. I alle tilfeller vil pausen være på 10 minutter.

Hvis kampen er uavgjort ved slutten av normal kampvarighet og konkurransereglene krever tiebreaker, spilles overtid etter 5 minutters hvile for å avgjøre en vinner. Overtidsperioden består av to omganger på 5 minutter hver med ett minutts pause mellom.

Hvis uavgjort etter den første ekstraomgangen fortsetter, spilles en andre ekstraomgang etter 5 minutters hvile. Denne andre forlengelsen består også av to perioder på 5 minutter med 1 minutt hvile.

Hvis kampen fortsatt forblir uavgjort, vil vinneren avgjøres av reglene for den aktuelle konkurransen. I tilfelle det avgjøres ved kast på 7 m (meter), vil best av 5 kast på 7 m bli bestridt; hvis uavgjort vedvarer, ville det fortsette å bli lansert til vinneren ble utropt.

Sanksjoner

I denne sporten er "ansiktskontakt" tillatt, det vil si bryst mot bryst, bruk av hendene med halvfleksede armer, griping, for å hindre angrepet til det rivaliserende laget, men pressing er ikke tillatt, uansett type. . Disse feilene blir sanksjonert med frispark.

Advarsel

Advarselen kan kun vises én gang til hver spiller (med maksimalt 3 per lag) og vil vises når spilleren viser ulovlig oppførsel, overskrider kontakten med rivaliserende spiller eller har usportslig oppførsel.

Den riktige formen for advarsel er å vise det gule kortet for spilleren, målscoreren og publikum.

Ekskludering

Den ekskluderte spilleren vil ikke kunne spille i 2  minutter , og plassen hans vil være ledig til han kommer tilbake til spillefeltet. Hvis en spiller blir utestengt tre ganger i en kamp, ​​resulterer det i deres umiddelbare diskvalifikasjon. Dommeren vil bruke den i tilfelle gjentatte overtredelser, gjentatt usportslig oppførsel eller når spilleren ikke legger ballen på bakken når det blir dømt en foul mot laget hans.

Den riktige måten å ekskludere på er å vise en knyttet knyttneve med pekefinger og langfinger hevet.

Diskvalifikasjon

Spilleren må forlate spillefeltet for resten av spillet, spille sitt lag i 2 minutter med en mindre og en annen spiller inn på plassen hans når tiden har gått. En komponent på benken, enten det er innbytter eller trener, kan også diskvalifiseres, og oppfyller dette ved at en spiller forlater banen. En spiller blir diskvalifisert når han begår en svært alvorlig overtredelse mot rivalen, hvis hans usportslige holdning fortsetter, akkumulerer tre utestengelser, begår en form for aggresjon eller går inn på banen uten å måtte være på den.

Diskvalifikasjonen vises ved at dommeren viser spilleren det røde kortet.

En ny nyanse dukker opp i regelverket, det er sabotasjehandlingene i kampens siste minutt; selv om noen betingelser må gis, som det likt resultat, og det må være handlinger som unngår en siste mulighet for scoring eller som forhindrer at en serve eller et skudd blir utført i de siste øyeblikkene. I disse tilfellene vil også direkte inhabilitet bli sanksjonert. [ 5 ]​ [ 6 ]

Varianter

Strandhåndball

Strandhåndball inneholder store likhetstrekk med tradisjonell håndball . To lag med fire spillere hver deltar, en av dem er keeper . Det spilles på et felt på omtrent 27 x 12 meter), som er fullstendig dekket av sand . Hver kamp består av to halvdeler på 10 minutter hver, og resultatet telles uavhengig, hvis begge halvdelene vinnes, oppnås 2-0, men i tilfelle hvert lag vinner en periode, avgjøres kampen. «én spiller mot keeper»-systemet. Gratistreff må tas nøyaktig på stedet der de ble begått, og spillerne må være 1 m fra kasteren. Hvis en spiller blir ekskludert, vil han ikke kunne komme inn igjen før laget hans har gjenvunnet ballbesittelsen, i tilfelle diskvalifikasjon vil denne spilleren ikke kunne komme inn igjen og vil bli erstattet av en annen når laget hans gjenvinner besittelse. For endringene vil spillerne til begge lag være plassert utenfor samme bandlinje, hver i den delen som tilsvarer deres felt, blir sittende og kan byttes så mange ganger de vil.

Den viktigste konkurransen i dag er Beach Handball World Cup , som arrangeres under mandatet til IHF (International Handball Federation) . [ 7 ]

Minihåndball

Minihåndball spilles mellom to lag på fem spillere hver, en av dem er keeper, selv om han må byttes ut i hver periode. I tillegg, siden dette er et spill for barn, må alle delta i noen av de fire gangene. Det spilles fire omganger på 10 minutter hver, med 6 minutters pause mellom omgangene og 2 minutter mellom periodene (2 omganger = 1 periode).

Hver kamp spilles på en solid materialflate på ca 20 ganger 13 meter, i tillegg til at andre avstander fra området reduseres. Målet må senkes til 1,6 m hvis det er en unggutt, eller 1,8 m hvis det er en unggutt. Fra mållinjen til området er det 5 m, og straffemerket blir 6 m.

Ballen som brukes av barn avhenger av deres kategori: 44 centimeter) i diameter for ungdom og 48 cm for yngel. Blandede forsvar (forsvar uavhengig av én spiller) kan ikke brukes i forsvar, og ingen substans kan brukes til å holde ballen. Sluttresultatet kan bare variere mellom 0-0, 0-1, 1-0, 1-1, 2-0 og 0-2; siden hver periode er uavhengig og et poeng gis til vinnerlaget. [ 8 ]​ [ 9 ]

Denne typen sport har ikke internasjonale representasjoner, siden den kun utøves for undervisning i felles håndball mellom gutter og jenter i de forskjellige klubbene.

Organisasjon

Det styrende organet for håndball internasjonalt er Det internasjonale håndballforbundet (bedre kjent under sitt engelske akronym : IHF), med base i Basel , Sveits .

På grunn av den konstante veksten til IHF, har seks regionale forbund blitt opprettet gjennom historien , hvis mål er lik IHF. De har ansvaret for å koordinere alle aspekter av sporten i hver region.

Nedenfor er de fulle navnene oversatt til spansk , akronymene på deres offisielle språk og innflytelsesområdet til hver av de seks forbund:

Asian Handball Federation (AHF) i Asia .      Confederation of African Handball (CAHB) i Afrika .      North American and Caribbean Handball Confederation (NACHC) i Nord-Amerika .      South and Central American Handball Confederation (COSCABAL) i Sør-Amerika .      Oseanias håndballforbund (OHF) i Oseania .      Det europeiske håndballforbundet (EHF) i Europa .

På sin side er det innen hvert forbund håndballforbund, som representerer et land og, ved noen anledninger, et territorium eller stat som ikke er internasjonalt anerkjent. Bortsett fra i unntakstilfeller er det bare én forening per land eller territorium, og hvis det er mer enn én, kan bare én være tilknyttet dens føderasjon. I noen tilfeller har landets hovedforbund tilknyttet andre underforbund for å hjelpe til med organiseringen av håndballen. Hvert forbund organiserer håndball i sitt land uavhengig av sitt forbund, men i noen tilfeller, for eksempel for å klassifisere klubber for internasjonale turneringer, må nevnte klubber godkjennes av forbundet før forbundet.

Konkurranser

Internasjonale konkurranser

Bortsett fra isolerte forsøk i 1936 ble moderne håndball introdusert til det olympiske programmet ved lekene i München i 1972 . Jugoslavia vant herrekategorien, mens Russland vant gull i damekategori. Disse to nasjonene har dominert de internasjonale hitlistene siden. Det første verdensmesterskapet ble arrangert i 1938 i gruppemodus med 4 deltakere ( Tyskland , Østerrike , Sverige og Danmark ), med Tyskland som utropte seg selv til mester ved å vinne sine 3 kamper. Med profesjonaliseringen av noen nasjonale mesterskap i Vest-Europa og oppløsningen av Russland og Jugoslavia, Frankrike (olympisk mester i 2008 , trippel verdensmester i 1995 , 2001 , 2009 og europamester i 2006 og 2010 ) eller, nylig, Spania (verden ) mester i 2005 ) var også i stand til å vinne store titler. Ved verdensmesterskapet i 2007 ble Tyskland , som spilte på gresset deres, kronet til verdensmestere mot Polen med en seier på 29–24.

Internasjonal håndball domineres av europeiske land (både menn og kvinner). Det eneste bemerkelsesverdige unntaket er Sør-Korea , hvis kvinnelag var: dobbel olympisk mester ( 1988 og 1992 ), tre ganger finalist og verdensmester i 1995 . Tunisia , Egypt og Algerie blant mennene og Angola blant kvinnene er blant de ikke-europeiske landene som regelmessig kvalifiserer seg til finalen i store internasjonale turneringer.

På klubbnivå er den viktigste begivenheten Champions League, den tidligere Europacupen, som har stilt de store europeiske herreklubbene mot hverandre siden 1956 og kvinneklubbene siden 1960. Andre kontinenter har lignende konkurranser, som for eksempel Champions League of Africa som ble opprettet i 1979.

Store nasjonale konkurranser

Store nasjonale mesterskap konkurreres i Tyskland , Spania , Danmark og Frankrike , hvor spillere konkurrerer i en profesjonell situasjon. På grunn av å være opprinnelsesstedet til denne sporten og takket være dens sportslige og økonomiske infrastruktur, er den tyske ligaen den mektigste av de fire. Håndball er ikke populært nok globalt til at lønnen til profesjonelle spillere er lavere sammenlignet med andre idretter.

I tillegg til disse ligaene er det knockout-konkurranser i disse landene: German Cup , Spanish King's Cup og French Cup . Russland , de nordiske landene og de fra det tidligere Jugoslavia tilbyr også konkurranser på høyt nivå.

De store håndballligaene for kvinner spilles i Danmark , Frankrike og Tyskland .