FA-cupfinalen 1927

FA-cupfinalen 1927 var en fotballkamp mellom Cardiff City og Arsenal som ble spilt 23. april 1927 på Empire Stadium , det opprinnelige navnet på det gamle Wembley Stadium , i London , England . Kampen avgjorde vinneren av sesongen 1926–27 av FA-cupen , hovedcupkonkurransen i engelsk fotball, organisert av det engelske fotballforbundet . Cardiff City, et av få walisiske lag som deltok i turneringen, vant kampen 1-0. Deres seier er fortsatt den eneste gangen et lag basert utenfor England har vunnet trofeet, [ 1 ] som før denne begivenheten var kjent som "Cup Cup". [ 2 ]​ [ 3 ]

Begge lag deltok i den tredje runden av konkurransen som medlemmer av Primera División , og måtte trekke fem faser til for å nå finalen. I den femte runden eliminerte Cardiff City de forsvarende mesterne Bolton Wanderers . [ 4 ] I kvartfinalen var både Arsenal og Cardiff City de eneste topplagene som var igjen i turneringen. [ 5 ]

Ytterligere togtjenester ble arrangert på finaledagen for å frakte fans fra Cardiff til Wembley, [ 6 ] og politiforsterkninger ble satt inn for å holde fans som ble solgt falske billetter i sjakk. [ 6 ] En konsert før spillet inkluderte en fremføring av Abide with Me , i det som ble en cupfinaletradisjon. [ 7 ] [ 8 ] For første gang ble finalen sendt på radio av BBC . Noen kilder antyder at denne sendingen var opprinnelsen til frasen tilbake til utgangspunktet , [ 1 ] selv om uttrykket går før kampen. [ 9 ] Mer enn 300 000 mennesker søkte om billetter, [ 10 ] hvorav 91 206 kom til finalen. [ 11 ] Ytterligere 15 000 fans lyttet til radiosendingen i Cardiffs Cathays Park . [ 12 ]

Kampens eneste mål ble kreditert til Cardiffs Hughie Ferguson , etter at skuddet hans gled ut av hendene på Arsenal-keeper Dan Lewis , og han dyttet ballen inn i nettet med albuen. [ 13 ] Lewis ga senere skylden på den nye fleece-T-skjorten hans, og sa at den var fet. Dette inspirerte Arsenals tradisjon med å vaske keeperskjorter før hver kamp. [ 1 ] Pressen kalte kampen "slutten på sangen" [ 14 ] og bemerket at FA-cupen hadde gått til Wales for første gang. [ 15 ] I de påfølgende årene klarte ikke Cardiff City å gjenta sine gode prestasjoner i turneringen, og nådde ikke FA-cupfinalen igjen før i 2008 . [ 16 ]

Semifinale Lesning 3-0 Molineux Stadium (N) [ 21 ]

Cardiff City begynte sin FA-cupkampanje 1926–27 i en hjemmekamp på Ninian Park foran rundt 30 000 fans, mot Aston Villa i første divisjon i januar 1927. Etter en målløs første omgang scoret Cardiff to ganger takket være en heading fra Len Davies og et skudd fra Ernie Curtis . Aston Villa klarte å score kun én gang, da Cardiff-keeper Tom Farquharson scoret selvmål etter et skudd fra Villa-spiss Arthur Dorrell . [ 17 ] I fjerde runde ble Cardiff trukket mot andredivisjonssiden Darlington . Avisrapporter indikerte at Cardiff var det bedre laget, [ 18 ] [ 22 ] og hadde det ikke vært for Darlingtons forsvar, ville de vunnet med større margin. [ 18 ] Målene ble scoret av George McLachlan og Hughie Ferguson . [ 23 ]

I den femte runden ble Cardiff uavgjort mot Bolton Wanderers , de forsvarende FA-cupmesterne. [ 4 ] Foran et publikum på 49 465 på Boltons Burnden Park vant Cardiff 2–0, med mål fra Ferguson og Davis. Etter denne runden var Cardiff og Arsenal de eneste førstedivisjonslagene som var igjen i konkurransen. [ 5 ] Etter et målløst første møte i neste runde mot Second Division Chelsea 5. mars, møttes de to lagene igjen på Ninian Park i et sluttspill fem dager senere. Sam Irving førte det walisiske laget i ledelsen etter ni minutter, før Davies la til et andre mål etter 21 minutter. Chelsea ble tildelt et straffespark , men Andrew Wilsons skudd ble reddet av Farquharson. Målvakten hadde opparbeidet seg et rykte for å redde straffespark ved å rykke frem fra mållinjen da sparket ble tatt; denne redningen av Farquharson førte til slutt til en regelendring, som forbød keepere å løpe fremover under et straffespark. [ 24 ] Chelsea scoret to ganger på kort rekkefølge, men Bob Turnbull utlignet fire minutter ut i andre omgang. [ 19 ] Cardiff vant kampen via et straffespark, som ble konvertert av Ferguson. [ 20 ]

I semifinalen møtte Cardiff Reading , et lag som hadde nådd dette stadiet for første gang. Ettersom semifinalene i FA-cupen ble spilt på nøytral bane, [ 25 ] ble kampen spilt på Molineux Stadium i Wolverhampton . Ytterligere togtjenester ble installert for å ta fans fra Cardiff til Wolverhampton for kampen, og kampen var forventet å sette en ny oppmøterekord for stadion. Før kampen hadde det regnet mye, noe som resulterte i en myk bane. Reading så tidlig sterkere ut, men i det 25. minutt klarte ikke Bert Eggo å klarere en ball fra Readings straffefelt, noe som gjorde at Ferguson kunne score for Cardiff. Resten av kampen ble dominert av det walisiske laget. Et mål fra Harry Wake fulgte i det 35. minutt, og ga Cardiff en tomålsledelse før pause. Reading presset først på i løpet av andre omgang, men Cardiff tok gradvis tilbake kontrollen over kampen og Ferguson scoret sitt andre mål i kampen i det 70. Cardiff-fansen begynte å feire tidlig, og trodde riktig at Reading ikke ville klare å snu resultatet. med tre mål mot. [ 21 ]

Semifinale Southampton 2-1 Stamford Bridge (N) [ 31 ]

Arsenal ble sammenkoblet med en First Division-motstander i tredje runde, og møtte Sheffield UnitedBramall Lane . [ 32 ] Begge lag scoret tidlig i kampen, med tre mål i løpet av seks minutter. Den første var resultatet av en tvist om ballen som endte da Jimmy Brain headet ballen i nettet for Arsenal. United utlignet gjennom en Harry Johnson -heading , men Arsenal tok nok en gang ledelsen etter et Charlie Buchan -mål . David Mercer utlignet igjen for Sheffield etter 40 minutter, for å holde stillingen jevn til pause. Joe Hulme scoret vinnermålet for Arsenal i det 60. minutt . [ 26 ]

Arsenal var nesten ute av konkurransen i neste runde da de tok imot andredivisjonssiden Port Vale . Etter åtte minutter scoret Tom Parker et selvmål, og førte Port Vale foran på resultattavla. Buchan utlignet for Arsenal tidlig i andre omgang, men Port Vale tok ledelsen nok en gang gjennom Wilf Kirkhams mål takket være en retur av keeper Dan Lewis etter et straffespark. Arsenal klarte å utligne kampen igjen etter et Brain-mål som kom fire minutter før tid. [ 27 ]

Det ble langt færre mål i tie-break på Arsenal Stadium . Et snøfall gjorde banen gjørmete og spillet var stort sett begrenset til lange baller. Brain traff stolpen i første omgang, og kampens eneste mål kom kort tid etter et Buchan-løp inn i Port Vale-boksen. [ 28 ] Arsenals påfølgende kamper ble spilt i London. I neste runde beseiret de Liverpool – ubeseiret siden nyttårsdag – hjemme 2-0, samme resultatlinje som i ligamøtet mellom de to lagene tidligere i sesongen. Begge målene kom som et resultat av indirekte frispark , det første kom fra en heading fra Brain, så en annen fra Buchan som keeperen først klarte å klarere etter at han hadde krysset mållinjen. [ 29 ]

I kvartfinalen mot Wolverhampton Wanderers lå Arsenal først under med ett mål, men Billy Blyth utlignet etter ytterligere 15 minutter. Begge lag hadde gode angrep på mål resten av kampen, men Arsenals eneste mål kom fra en Hulme-heading etter et innlegg fra Jack Butler . [ 30 ] Trekningen av semifinalen bestemte at Arsenal skulle spille mot SouthamptonStamford Bridge . Tilstanden på banen hemmet spillet som Arsenal viste, [ 33 ] men både Buchan og Hulme scoret for Gunners mot Bill Rawlings ' Southampton-stopp . [ 31 ] Southampton ble nektet to påstander om straffespark. [ 34 ]

Forberedelser

Cardiff City hadde tidligere nådd semifinalen i FA-cupen to ganger, og to år tidligere, i 1925 , hadde de blitt slått i finalen. [ 35 ] Arsenal hadde aldri nådd en finale før, så vinnerlaget ville ta trofeet for første gang. [ 31 ] Arsenal-manager Herbert Chapman holdt en pressekonferanse 21. april der han kunngjorde at Horace Cope var skadet og ikke ville være i stand til å spille som venstreback . Han tvilte på om Syd Hoar eller Alf Baker ville være tilgjengelige, da begge fortsatt var i ferd med å komme seg etter skade, så han la mulighetene åpne for høyre midtbane og venstrevinger dersom de skulle være i form før kampen. Han vurderte Bill Seddon og Sam Haden som alternativer i tilfelle førstevalgsspillerne hans ikke kom seg. På spørsmål om hvem som skulle vinne kampen, lovet han pressen et svar etter kampen. [ 36 ] Både Baker og Hoar ble til slutt en del av Arsenals startlag. [ 6 ] Laget trente på sin egen bane, Arsenal Stadium, før finalen. [ 37 ] Spillerne møttes på Hendon Hall Hotel om morgenen kampen, men reiseplanene deres ble avbrutt da de ble sittende fast i tett trafikk. Tekniker Herbert Chapman ble tvunget til å forlate treningen for å ringe det lokale politiet; To politimenn ankom på motorsykler for å eskortere laget til siste stadion. [ 7 ]

Cardiff City forberedte seg til finalen på Palace Hotel i Southport , Lancashire , hvor laget hadde oppholdt seg i tidligere runder. [ 38 ] Spillerne ble holdt avslappet med massasjer, bowlingspill og saltbad. Dagen før kampen reiste de til Harrow on the Hill , hvor de bodde på Kings Head Hotel. [ 37 ] De snakket åpent til pressen om taktikken deres, og sa at de håpet å dominere Arsenals spisslinje ved å få Billy Hardy til å holde Buchan i sjakk. [ 36 ] Cardiffs forsvar og Hardy ble sett på som en sentral del av lagets sjanser; før kampen beskrev Buchan dem som "en uoverkommelig barriere". [ 39 ] Cardiff hadde ingen skader, bortsett fra Harry Wake, som hadde fått nyreskader i en ligakamp mot Sheffield Wednesday en uke før finalen. [ 39 ] Bortsett fra Wake, var startoppstillingen den samme som den som spilte mot Reading i semifinalen. [ 36 ] Ernie Curtis ble valgt som hans erstatter, og ble i en alder av 19 den yngste spilleren på den tiden som spilte i en FA-cupfinale. [ 39 ] Tom Farquharson, Jimmy Nelson , Fred Keenor og Billy Hardy hadde spilt i 1925 siste nederlag. [ 40 ]

Tidligere Storbritannias statsminister David Lloyd George og fremtidig statsminister Winston Churchill deltok på kampen. [ 1 ] Pressen beskrev kampen som England mot Wales og bemerket at de walisiske fansen inkluderte mange kvinner, inkludert mødre med babyer. Spesialtog ble satt opp for Cardiff-fans, som ankom Paddington stasjon fra klokken 04.00 [ 6 ] Metropolitan Railway kjørte ekstra tog for å ta fans fra Baker Street stasjon til Wembley Park hvert annet minutt. Mellom klokken 11.00 og kampens start reiste rundt 30.000 tilskuere i timen denne ruten, [ 36 ] og rundt 100.000 fans var forventet å ankomme banen. [ 41 ] Walisiske fans gjorde spesielle omvisninger i London; noen reiste til St. Paul's Cathedral , hvor de sang Hen Wlad Fy Nhadau . Andre fans dro til Whitehall Cenotaph , hvor den ble pyntet i walisiske farger for å hedre veteraner fra første verdenskrig . [ 36 ]

Da Cardiff-lagbussen ankom stadion, hilste fansen den ved å kaste purre – blomsteremblemet til Wales – mot kjøretøyet. Laget hadde adoptert en svart katt for anledningen, kalt Trixie, som hadde blitt funnet vandrende rundt noen av spillerne under en runde golf på Royal Birkdale Golf Club før deres forrige kamp med Bolton. [ 15 ] De bestemte at det var et godt tegn og sendte Ferguson for å finne dyrets eiere; de ble enige om å la klubben beholde katten i bytte mot to billetter til finalen hvis de kom dit. [ 1 ] [ 42 ] Politiforsterkninger var nødvendig på Empire Stadium , siden klokken 13 hadde en mengde mennesker samlet seg foran billettkontoret på en truende måte. Mange falske billetter var solgt til medlemmer av mengden, og politifolk nektet å slippe dem inn. [ 6 ]

En samfunnskonsert begynte inne på stadion klokken 13.50 , ledet av Grenadier- og Irish Guards - bandene . [ 43 ] Blant sangene som ble fremført var Abide with Me . Dette var første gang det ble sunget på en FA-cupfinalekamp, ​​men det ble en tradisjon å synge det før hver finale. [ 7 ] Høyt jubel ble hørt førti minutter senere under konserten for å feire ankomsten til kong George V. Da spillerne entret banen, håndhilste kongen på hver av dem, så vel som med dommerne: midtdommer William F. Bunnell fra Preston, og linjedommerne GE Watson fra Kent og M. Brewitt fra Lincoln. . [ 6 ] [ 44 ] Kampen var den første cupfinalen som ble sendt på BBC -radio . Derek McCulloch og George Allison var kommentatorene. Sendingen er kreditert med å lage uttrykket " tilbake til start " for å tillate kommentatorer å beskrive området på feltet der spillet ble spilt; «square one», som på engelsk refererer til den første ruten av brettspill, er i denne sammenhengen området nærmest hver av mållinjene, [ 1 ] selv om annen bruk også er dokumentert før kampen. [ 9 ] Nesten 92 000 fans deltok på kampen; over 300 000 søkte opprinnelig om billetter. [ 10 ]

Fest

Sammendrag

Cardiff City-kaptein Fred Keenor vant myntkastet og valgte side, så Ferguson startet kampen. Kort tid etter ble Arsenal tildelt frispark, og ballen gikk inn i Cardiff-boksen for første gang, men ble klarert av Tom Watson . Irving stormet ned på høyre side av banen, men Arsenal-forsvarer Andy Kennedy snappet opp alternativet. Arsenal angrep igjen, og Sloan unngikk flere motstanderspillere før en pasning til Hoar førte til at spillet ble stoppet da han var offside . Kort tid senere ble Arsenal tildelt et direkte frispark, men Parkers skudd fra 23 meter ble reddet av Farquharson for Cardiff. [ 6 ] Det kombinerte spillet til Hulme og Buchan førte til et hjørnespark, som deretter tvunget frem ytterligere tre på rad. Arsenal klarte ikke å utnytte sjansene og etter det siste hjørnesparket skjøt ballen over tverrliggeren. Første omgang endte med at Arsenal dominerte, men hver sjanse laget hadde ble stoppet av Cardiff City-forsvaret. [ 13 ] Det var en hendelse i publikum i løpet av første omgang. I det 25. minutt stormet rundt 400 tilskuere utenfor stadion til en port bevoktet av fire politimenn. Forsterkninger ankom og klarte å presse folkemengden tilbake da de nådde vendekorsene . [ 45 ]

Arsenal gikk til angrep igjen da andre omgang begynte, og fikk enda en corner etter en Buchan-heading. Hulme prøvde et godt posisjonert innlegg, men det ble ikke koblet sammen av lagkameratene. Cardiff angrep deretter, og Curtis sendte inn et lavt skudd som ble reddet av Lewis inn i Arsenal-målet. Kort tid etter ble Butler, Arsenals midtbanespiller, slått hardt i ansiktet med ballen, noe som førte til en kort forsinkelse i spillet. Spillet ble gjenopptatt og McLachlan fløt over for Cardiff, og passerte til Davies, men sistnevntes skudd gikk like utenfor. Buchan prøvde å bryte balansen for Arsenal med en lang pasning til venstrevingen for Hoar, men Cardiff Citys Jimmy Nelson dekket opp. Citys angrep fortsatte, og et skudd fra Hardy så ut til å rokke Lewis på mål da han ikke klarte å samle ballen rent. [ 13 ]

Kampens eneste mål kom like etter. Curtis vant et løp før han kastet en pasning til Ferguson nær boksen. Han lobbet ballen i mål, men den var understyrket og Lewis tok den lett opp. Mens han gjorde det, gled ballen ut av Lewis' hender og gled mellom kroken på venstre albue og kroppen. Da Cardiff-spissene nærmet seg, forsøkte Lewis å vinne ballen tilbake, men klarte bare å albue den inn i nettet. Arsenal forsøkte å angripe umiddelbart etterpå, men forsøket deres mislyktes da Brain ble tatt i offside. Cardiff svarte, og kunne muligens hatt et mål nummer to, men Curtis valgte å prøve målet selv i stedet for å sende det til Davies, som var i en uslåelig posisjon da Lewis var ute av posisjon. Kampen endte med seier til Cardiff City med et mål mot null. [ 13 ] Kongen overrakte trofeet til Cardiffs kaptein, Keenor, og medaljene til hver av spillerne fra begge lag. [ 43 ]

Detaljer

23. april 1927, kl. 15.00. Cardiff City 1-0 Arsenal Wembley Stadium , London
Scoret i det 74. minutt 74' Ferguson Oppmøte: 91 206 [ 11 ] tilskuere
. Dommer: William F. Bunnell (Lancashire)

Hendelser etter kampen

Cardiff Citys seier i FA-cupfinalen i 1927 er fortsatt den eneste gangen et lag fra utenfor England har vunnet trofeet, [ 1 ] som inntil da hadde blitt kalt "English Cup". [ 2 ] [ 3 ] Dette var det mest fremtredende temaet i pressedekningen av kampen, med Daily Mirror som brukte overskriften "How England's Football Cup went to Wales", [ 15 ] i tillegg til volumet av sang som tok plass under kampen. En artikkel i Hull Daily Mail gikk til og med så langt som å antyde at kampen ville bli husket spesielt for sangene, og kalte den "syngefinalen". [ 14 ] Det var en utendørs radiosending av kampen på Cathays Park , i Cardiff , deltatt av 15 000 fans, og etter seieren ble lagfargene sett over hele byen, og lokale kjøpmenn laget kopier av trofeet med smør å vise frem. i montrene. [ 12 ] Cardiff-keeper Tom Farquharson, som ble den første irske målvakten som vant FA-cupen, [ 46 ] kjøpte matchballen etter at den var over og donerte den til kirken. Ballen er nå i Welsh Sports Hall of Fame på National History Museum i St. Fagans . [ 47 ]

Etter kampen tok Cardiff-laget veien til et hotell i Bloomsbury før de dro til Windsor og Eton College dagen etter. De turnerte college og noen av spillerne besøkte Windsor Castle og Kempton Park Racecourse . [ 48 ] ​​[ 49 ] De dro tilbake til Cardiff senere samme dag fra Paddington stasjon, [ 48 ] og ble forsinket flere stasjoner underveis da fansen strømmet til plattformene i Reading , Swindon og Newport for å se laget. [ 49 ] De ankom til slutt Cardiff klokken 18.35. Teamet ble møtt av en stor folkemengde på stasjonen, som til og med brøt gjennom en politisperre ved inngangen før de krysset jernbanesporene for å hilse på spillerne på perrongen. . [ 50 ] Da laget gikk i land, ble de møtt av trenere og et band, og ført til rådhuset . [ 51 ] Rundt 150 000 fans strømmet ut i Cardiffs gater for å ønske laget velkommen. [ 52 ] Etter å ha ledet noen sang utenfor rådhuset, deltok teamet og deres koner på en middag og dans i bygningen. Mens noen medieoppslag antydet at Keenor hadde sagt at laget var heldige som hadde vunnet, tilbakeviste han påstanden og hevdet at Cardiffs forsvar hadde ledet dem til seier. [ 50 ] I 2012 ble en statue av Keenor som hevet FA-cuppokalen reist utenfor Cardiff City Stadium til minne om klubbens seier. [ 53 ]

Arsenal-keeper Lewis beskyldte en ny trøye for feilen som resulterte i målet, og sa at ullen var fettete og lot ballen gli ut av hendene hans. Som tradisjon siden den gang, vasker Arsenal alltid keepertrøyene før hver kamp. [ 1 ] Cardiff-kaptein Keenor kommenterte senere sin visjon om målet: "Han (Ferguson) satte en slik snurr på det at det ville vært vanskelig for keeperen å ha kontrollert lett. Ballen snurret i hendene hans, spratt av brystet og krøllet inn i nettet. Len Davies var i en utfordrende posisjon, og jeg tror Lewis tok øynene fra ballen i ett fatalt sekund da han kastet seg mot den." [ 54 ] Da han fikk sin andremedalje etter kampen, ble det rapportert at Lewis kastet prisen fra seg før den ble hentet av lagkameratene. [ 55 ] Lewis ble til og med anklaget av noen tilhengere for å ha blitt overgått for å la et lag fra hjemlandet hans vinne konkurransen. [ 55 ]​ [ 56 ]

Arsenal-kaptein Buchan berømmet Cardiff-laget: «Jeg gratulerer Cardiff City for å være den første klubben i historien som tok cupen utenfor England. Vi gjorde alt vi kunne for å stoppe dem fra å gjøre det, men vi klarte det ikke. Men ettersom trofeet har gått til Cardiff, er det ingen som gratulerer dem mer hjertelig enn tapernes kaptein. Cardiff spilte ærlig og rettferdig, hvert medlem av laget gikk tydeligvis ut av deres måte å gjøre sitt beste, og mine siste ord er lykke til City og lykke til Wales og fotballforbundet deres nå som de har cupen." [ 57 ]

Mindre enn fjorten dager senere slo Cardiff Rhyl 2–0 i den walisiske cupfinalen , og oppnådde dermed en enestående transnasjonal cupdobbel . [ 58 ] Cardiff kvalifiserte seg også til Charity Shield fra 1927 , hvor de beseiret amatørsiden Corinthian 2–1, med det avgjørende målet, nok en gang, fra Ferguson. [ 1 ] Laget tok også i bruk trekantede vimpler i hjørnene for å minnes seieren. [ 59 ] Ferguson returnerte til hjemlandet Skottland to år senere, hvor han sluttet seg til Dundee . Han fikk depresjon etter å ha kjempet for å komme tilbake til sine beste prestasjoner og begikk selvmord mindre enn tre år etter vinnermålet i finalen i 1927. [ 56 ] Cardiffs formforløp bleknet raskt etterpå. Fire år etter finalen ble de nedrykket til tredje divisjon sør . Keenor fortsatte som kaptein i denne perioden, og forlot klubben etter 19 år for Crewe Alexandra i sesongen 1930–31 . [ 35 ] I 1934 sank Cardiff ytterligere, og måtte begjære det engelske fotballforbundet om å forbli i ligaen etter å ha falt i bunnen av tredje lag. [ 1 ] Ernie Curtis fra Cardiff, som døde i november 1992 i en alder av 85, var den siste overlevende spilleren i finalen. Han hadde vært den yngste spilleren i kampen, 19 år og 317 dager gammel. Cardiff nådde FA-cupfinalen nok en gang i 2008 , hvor de tapte 1–0 for Portsmouth . [ 16 ]​ [ 60 ]

Arsenal kom tilbake til FA-cupfinalen i 1930 , hvor de møtte Huddersfield Town , Arsenal-manager Herbert Chapmans tidligere lag. De vant kampen 2-0, i det som ble det første store trofeet som ble vunnet av London-siden. [ 61 ] Dette begynte en periode med suksess for klubben, med to påfølgende ligatitler, først av Chapman og deretter av George Allison etter førstnevntes død. En ny seier i FA-cupen kom i 1936 da de beseiret Sheffield United i finalen . [ 62 ]

Referanser

1. a b c d e f g h i j Shuttleworth, Peter (4. januar 2009). Cupvenner gjenforent . BBC Sport (på engelsk) . Hentet 10. oktober 2020 .
  2. a b Dermody, Nick. "Managerhelten fra FA-cupseieren i 1927" . BBC (på engelsk) . Hentet 11. oktober 2020 .
  3. ^ a b Partington, John S. (2014). " Wales slår tilbake : britiske mediedekning av Cardiff City Football Clubs seier i den engelske FA-cupen, 1927 ' " . I Gutsche, Verena; Nate, Richard, red. Kulturelle identiteter i Europa: nasjoner og regioner, migrasjon og minoriteter ( Würzburg: Königshausen & Neumann): 157-178 . Hentet 11. oktober 2020 .
  4. ^ a b "Spennende cupbånd". Western Daily Press (på engelsk) . 21. februar 1927. s. 9.
  5. ^ a b c "Femte runde av cupen". Western Morning News (på engelsk) . 21. februar 1927. s. 10.
  6. a b c d e f g h "Cupfinale". Derby Daily Telegraph . 23. april 1927. s. 8.
  7. abc " 90 år – En finale av førstegangs " . Cardiff City (på engelsk) . Hentet 10. oktober 2020 .
  8. Leighton, 2010 , s. 113.
  9. a b McAlpine, Fraser. "Frasers fraser går tilbake til første plass" . BBC America (på engelsk) . Hentet 10. oktober 2020 .
  10. ^ ab Lloyd , 1999 , s. 92.
  11. a b Rollin, Jack, red. (1980). Rothmans fotballårbok 1980–81 . London: Queen Anne Press. s. 451. ISBN  0362020175 .
  12. ^ a b "Cardiff skal ha en flott hjemkomst". Sheffield Independent . 25. april 1927. s. 5.
  13. ^ a b c d "Foreningscupen". Yorkshire Post og Leeds Intelligencer . 25. april 1927. s. 3.
  14. ^ a b "The Singing Cup Final". Hull Daily Mail (på engelsk) . 25. april 1927. s. Fire.
  15. abc Carter , Jon (25. februar 2012). "Cup herlighet for Cardiff" . ESPN (på engelsk) . Hentet 10. oktober 2020 .
  16. ^ a b "Sønn av 1927-helten støtter Bluebirds" . BBC (på engelsk) . 14. mai 2008 . Hentet 11. oktober 2020 .
  17. ^ a b "Cardiff City mye bedre enn Aston Villa". Yorkshire Post og Leeds Intelligencer . 10. januar 1927. s. Fire.
  18. ^ abc " Kopp - uavgjort fremgang". Western Daily Press (på engelsk) . 31. januar 1927. s. Fire.
  19. ^ a b "Cardiff City v. Chelsea." Dundee Evening Telegraph (på engelsk) . 9. mars 1927. s. 5.
  20. ^ a b "Straff avgjør i Cardiff" . Dundee Courier (på engelsk) . 10. mars 1927. s. 6.
  21. ^ a b "Cardiff City V. Reading". Gloucestershire Echo (på engelsk) . 26. mars 1927. s. 6.
  22. ^ "Noen overraskende resultater" . The Times (på engelsk) . 31. januar 1927. s. 5.
  23. ^ "Lørdagens resultater" . Exeter og Plymouth Gazette (på engelsk) . 31. januar 1927. s. 3.
  24. ^ Thomas, David (2014). "'Darling of the Gods': Tom Farquharson, irsk fotballmigrant". Soccer and Society (på engelsk) 16 (4): 1-13.
  25. ^ "FA-cupen: Greg Dyke sier semifinalene blir på Wembley" . BBC Sport (på engelsk) . 13. april 2014 . Hentet 9. oktober 2020 .
  26. ^ a b "Fordele gå til det bedre laget". Sheffield Independent . 10. januar 1927. s. 8.
  27. ^ a b "Cup-Tie Stories". Sheffield Independent . 31. januar 1927. s. 8.
  28. ^ a b "Arsenal v. PortVale". Yorkshire Evening Post (på engelsk) . 2. februar 1927. s. 10.
  29. ^ a b "Historie gjentatt på Highbury". Sheffield Independent . 21. februar 1927. s. 8.
  30. ^ a b "Tidligere cupvinnere forsvinner". Sheffield Independent . 7. mars 1927. s. 10.
  31. ^ a b c "Cupfinalistene". Western Daily Press (på engelsk) . 28. mars 1927. s. Fire.
  32. ^ "Arsenal i tvil" . Sheffield Independent . 6. januar 1927. s. 9.
  33. ^ "FA-cupen" . Hull Daily Mail (på engelsk) . 28. mars 1927. s. to.
  34. Bull, David; Brunskell, Bob (2000). Match of the Millennium (på engelsk) . Hagiologi publisering. s. 48-49. ISBN  0-9534474-1-3 .
  35. ^ a b Hayes, Dean (2003). Welsh Football Heroes (på engelsk) . Talybont: Og Lolfa. s. 15-16. ISBN  978-0-86243-653-7 .
  36. ^ a b c d e "Arsenals Cup Team". Western Daily Press (på engelsk) . 22. april 1927. s. 3.
  37. ^ a b Duffy, Steve (12. mai 2008). "Damptog, saltbad til Cup" . BBC (på engelsk) . Hentet 10. oktober 2020 .
  38. Leighton, 2010 , s. 110.
  39. abc Leighton , 2010 , s. 112.
  40. ^ Lloyd, 1999 , s. 91.
  41. ^ "FA-cupen" . Exeter og Plymouth Gazette (på engelsk) . 20. april 1927. s. Fire.
  42. Leighton, 2010 , s. 105.
  43. ^ a b "Kongen ser cupfinalen". Northern Whig (på engelsk) . 25. april 1927. s. 6.
  44. ^ "Cardiff City mot Arsenal, 23. april 1927" . 11v11 (på engelsk) . Hentet 10. oktober 2020 .
  45. ^ "Cardiff Victory". Aberdeen Journal (på engelsk) . 25. april 1927. s. 7.
  46. ^ "Den første irske målvakten som vant FA-cupen, vennskapet hans med Seán Lemass og IRA tidligere" . The 42 (på engelsk) . 12. april 2014 . Hentet 11. oktober 2020 .
  47. ^ "Ball fra Cardiffs cupseier i 1927 funnet på garderoben" . Wales på nett . 17. mai 2008 . Hentet 11. oktober 2020 .
  48. ^ a b "Scener i engelsk cupfinale". Dundee Courier (på engelsk) . 25. april 1927. s. 5.
  49. ^ a b Leighton, 2010 , s. 120.
  50. ^ a b "Fra arkivet, 26. april 1927: Cardiff gir henrykt velkommen til FA-cupvinnere" . The Guardian (på engelsk) . 26. april 2013 . Hentet 11. oktober 2020 .
  51. ^ "Cardiff skal ha en flott hjemkomst" . Sheffield Independent . 25. april 1927. s. 5.
  52. ^ "Cupvinnere mobbet". Western Morning News (på engelsk) . 26. april 1927. s. 7.
  53. ^ "Fred Keenor-statue avduket av Cardiff City" . BBC (på engelsk) . 10. november 2012 . Hentet 11. oktober 2020 .
  54. Leighton, 2010 , s. 117.
  55. ^ a b Lewis, Mike (11. mai 2008). "Dan Lewis' gaffel for Arsenal mot Cardiff" . The Telegraph (på engelsk) . Hentet 11. oktober 2020 .
  56. ^ ab Lloyd , 1999 , s. 100.
  57. ^ "Hvordan vi tapte" . Sheffield Independent . 25. april 1927. s. 8.
  58. ^ "Welsh Cup-øyeblikk: Cardiff City oppnår en unik cupdobbel" . Football Association of Wales (på engelsk) . 2. mai 2018 . Hentet 11. oktober 2020 .
  59. Williams, Jack (17. februar 2017). «Du kan fortelle en FA-cupmester ved hjelp av hjørneflaggene. Eller ikke." . The New York Times (på engelsk) . Hentet 11. oktober 2020 .
  60. ^ "Cardiff mislyktes til slutt FA Cup-gjerdet" . BBC (på engelsk) . 17. mai 2008 . Hentet 11. oktober 2020 .
  61. ^ "Finalen i 1930 - hvordan Arsenal vant cupen" . Arsenal Football Club (på engelsk) . 24. januar 2014 . Hentet 11. oktober 2020 .
  62. ^ "Herbert Chapman - Den store innovatøren" . Arsenal Football Club (på engelsk) . 10. mai 2017 . Hentet 11. oktober 2020 .