Capybara



All kunnskapen som mennesket har samlet i århundrer om Capybara er nå tilgjengelig på internett, og vi har samlet og bestilt den for deg på en mest mulig tilgjengelig måte. Vi vil at du skal kunne få tilgang til alt relatert til Capybara som du vil vite raskt og effektivt; at opplevelsen din er hyggelig og at du føler at du virkelig har funnet informasjonen om Capybara som du lette etter.

For å nå våre mål har vi gjort en innsats for ikke bare å få den mest oppdaterte, forståelige og sannferdige informasjonen om Capybara, men vi har også passet på at utformingen, lesbarheten, lastehastigheten og brukervennligheten til siden være så hyggelig som mulig, slik at du på denne måten kan fokusere på det essensielle, kjenne til all data og informasjon som er tilgjengelig om Capybara, uten å måtte bekymre deg for noe annet, vi har allerede tatt hånd om det for deg. Vi håper vi har oppnådd vårt formål og at du har funnet informasjonen du ønsket om Capybara. Så vi ønsker deg velkommen og oppfordrer deg til å fortsette å nyte opplevelsen av å bruke scientiano.com.

Capybara
Capybara (Hydrochoerus hydrochaeris) .JPG
I Pantanal , Brasil
Vitenskapelig klassifisering redigere
Kongedømme: Animalia
Filum: Chordata
Klasse: Mammalia
Rekkefølge: Rodentia
Familie: Caviidae
Slekt: Hydrochoerus
Arter:
H. hydrochaeris
Binomisk navn
Hydrochoerus hydrochaeris
( Linné , 1766)
Hydrochoerus hydrochaeris range.png
Innfødt utvalg
Synonymer

Sus hydrochaeris Linnaeus, 1766

Den capybara ( Hydrochoerus hydrochaeris ) er et gigantisk marsvin gnager innfødt til Sør-Amerika . Det er den største levende gnageren og medlem av slekten Hydrochoerus . Det eneste andre eksisterende medlemmet er den mindre capybaraen ( Hydrochoerus isthmius ). Dens nære slektninger inkluderer marsvin og steinhuler , og det er mer fjernt knyttet til agouti , chinchilla og coypu . Capybaraen bor i savanner og tette skoger og lever i nærheten av vannmasser. Det er en svært sosial art og finnes i grupper så store som 100 individer, men lever vanligvis i grupper på 1020 individer. Capybara er ikke en truet art, og den jaktes på grunn av kjøttet og skjulet, og også etter fett fra den tykke fete huden .

Etymologi

Dets vanlige navn er avledet fra Tupi ka'apiûara , en kompleks agglutinering av kaá (blad) + píi (slank) + ú (spise) + ara (et suffiks for agentnavn), som betyr "en som spiser slanke blader", eller " gresseter ".

Det vitenskapelige navnet , både hydrochoerus og hydrochaeris , kommer fra gresk ( hydro "vann") og ( choiros "gris, gris").

Klassifisering og fylogeni

Capybara og mindre capybara tilhører underfamilien Hydrochoerinae sammen med steinhulene . De levende capybaras og deres utdødde slektninger ble tidligere klassifisert i sin egen familie Hydrochoeridae. Siden 2002 har molekylære fylogenetiske studier anerkjent et nært forhold mellom Hydrochoerus og Kerodon , steinhulene, som støtter plassering av begge slekter i en underfamilie av Caviidae .

Paleontologiske klassifiseringer brukte tidligere Hydrochoeridae for alle capybaras, mens de brukte Hydrochoerinae for den levende slekten og dens nærmeste fossile slektninger, som Neochoerus , men har nylig vedtatt klassifiseringen av Hydrochoerinae i Caviidae. Taksonomien til fossile hydrokjøretøy er også i flytende tilstand. De siste årene har mangfoldet av fossile hydrokjøretøyer blitt vesentlig redusert. Dette skyldes i stor grad erkjennelsen av at capybara molartenner viser sterk variasjon i form i løpet av et individs liv. I ett tilfelle antas det nå at materiale som en gang refererte til fire slekter og syv arter på grunnlag av forskjeller i molarform representerer ulikt eldre individer av en enkelt art, Cardiatherium paranense . Blant fossile arter kan navnet "capybara" referere til de mange artene Hydrochoerinae som er nærmere beslektet med den moderne Hydrochoerus enn til "cardiomyine" gnagere som Cardiomys . De fossile slektene Cardiatherium , Phugatherium , Hydrochoeropsis og Neochoerus er alle capybaras under det konseptet.

Beskrivelse

Den capybara har en tung, tønne -formet legeme og kort hode, med rødbrun pels på den øvre del av kroppen som blir gulbrun under. Dens svettekjertler finnes på overflaten av de hårete delene av huden, en uvanlig egenskap blant gnagere. Dyret mangler hår , og vakthåret skiller seg lite fra håret.

Voksne capybaras vokser til 106 til 134 cm (3,48 til 4,40 fot) i lengde, står 50 til 62 cm (20 til 24 tommer) høye på manken og veier vanligvis 35 til 66 kg (77 til 146 lb), med et gjennomsnitt i venezuelanske llanoer på 48,9 kg (108 lb). Hunnene er litt tyngre enn hannene. De største registrerte vektene er 91 kg (201 lb) for en vill hunn fra Brasil og 73,5 kg (162 lb) for en vill hann fra Uruguay. Det ble også rapportert om en person på 81 kg i São Paulo i 2001 eller 2002. Tannformelen er1.0.1.31.0.1.3. Capybaras har lett webbed føtter og vestigial haler. Bakbena er litt lengre enn forbenene; de har tre tær på bakfoten og fire tær på føttene. Munnstykket er sløvt, med nesebor, og øynene og ørene er nær toppen av hodet.

Dens karyotype har 2n = 66 og FN = 102.

Økologi

Gulhodet caracara på en capybara

Capybaras er semiaquatic pattedyr som finnes i nesten alle land i Sør -Amerika bortsett fra Chile . De lever i tett skogkledde områder nær vannmasser, som innsjøer , elver , sump , dammer og myrer , samt oversvømmet savanne og langs elver i den tropiske regnskogen . De er suverene svømmere og kan holde pusten under vann i opptil fem minutter om gangen. Capybara har blomstret i storfe. De streifer i hjemmet områder med gjennomsnittlig 10 hektar (25 dekar) i bestander med høy tetthet.

Mange rømninger fra fangenskap kan også finnes i lignende vannholdige naturtyper rundt om i verden. Observasjoner er ganske vanlige i Florida , selv om en hekkebestand ennå ikke er bekreftet. Disse rømte befolkningene forekommer i områder der forhistoriske capybaras bebodd; sen Pleistocene capybaras bebodde Florida og Hydrochoerus gaylordi i Grenada . I 2011 ble ett eksemplar oppdaget på Central Coast of California .

Kosthold og predasjon

Storfe tyrann på en capybara

Capybaras er planteetere , som beiter hovedsakelig på gress og vannplanter , samt frukt og trebark. De er veldig selektive matere og lever av bladene til en art og ser bort fra andre arter som omgir den. De spiser et større utvalg av planter i tørketiden, ettersom færre planter er tilgjengelige. Mens de spiser gress i den våte sesongen, må de bytte til mer rikelig siv i den tørre sesongen. Planter som capybaras spiser om sommeren mister næringsverdien om vinteren, så de blir ikke konsumert på det tidspunktet. Capybaras kjevehengsel er ikke vinkelrett, så de tygger mat ved å male frem og tilbake fremfor side til side. Capybaras er autocoprophagous , som betyr at de spiser sine egne ekskrementer som en kilde til bakterie tarmflora , for å hjelpe fordøye den cellulose i gresset som danner sitt normale kosthold, og å trekke ut maksimalt protein og vitaminer fra maten. De kan også regurgitate mat for å masticere igjen, omtrent som å tygge av storfe . Som tilfellet er med andre gnagere, vokser fortennene på capybaras kontinuerlig for å kompensere for konstant slitasje fra å spise gress; kinntennene vokser også kontinuerlig.

I likhet med slektningen marsvinet, har capybara ikke evnen til å syntetisere vitamin C , og capybaras som ikke er supplert med vitamin C i fangenskap har blitt rapportert å utvikle tannkjøttsykdom som et tegn på skjørbuk .

De kan ha en levetid på 8-10 år, men har en tendens til å leve mindre enn fire år i naturen på grunn av predasjon fra jaguarer , pumaer , oceloter , ørner og kaimaner . Capybara er også det foretrukne byttet til den grønne anakondaen .

Sosial organisasjon

Capybaras er kjent for å være fellesskap . Mens de noen ganger lever ensomt, er de mer vanlig i grupper på rundt 1020 individer, med to til fire voksne menn, fire til sju voksne kvinner og resten av ungdommene. Capybara -grupper kan bestå av så mange som 50 eller 100 individer i tørketiden når dyrene samles rundt tilgjengelige vannkilder. Hanner etablerer sosiale bånd, dominans eller generell gruppekonsensus. De kan lage hundelignende bark når de er truet eller når hunner gjeter unge.

Capybaras har to typer duftkjertler ; en morrillo, som ligger på trynet, og analkjertler . Begge kjønn har disse kjertlene, men hannene har mye større morrillos og bruker analkjertlene oftere. Mannens analkjertler er også foret med avtagbare hår. En krystallinsk form for luktsekresjon er belagt på disse hårene og frigjøres ved kontakt med gjenstander som planter. Disse hårene har et mer varig duftmerke og smakes av andre capybaras. Capybaras dufter-merke ved å gni morrillosene på gjenstander, eller ved å gå over kratt og markere det med analkjertlene. Capybaras kan spre duften ytterligere ved å urinere; Imidlertid merker kvinner vanligvis uten vannlating og duftmerker sjeldnere enn menn generelt. Hunnene markerer oftere i den våte sesongen når de er i estrus . I tillegg til gjenstander, lukter hanner også hunner.

Reproduksjon

Når den er i estrus , endres hunnens duft subtilt og hanner i nærheten begynner å forfølge. I tillegg varsler en kvinne hannene hun er i estrus ved å plystre gjennom nesen. Under parring har hunnen fordelen og parringsvalget. Capybaras parrer seg bare i vann, og hvis en hunn ikke vil parre seg med en viss hann, senker hun seg eller forlater vannet. Dominante hanner er sterkt beskyttende for hunnene, men de kan vanligvis ikke forhindre at noen av de underordnede kopulerer. Jo større gruppen, jo vanskeligere er det for hannen å se på alle hunnene. Dominante hanner sikrer seg betydelig flere parringer enn hver underordnede, men underordnede hanner er som klasse ansvarlig for flere parringer enn hver dominerende hann. Levetiden til capybaras sæd er lengre enn for andre gnagere.

Capybara -svangerskapet er 130150 dager, og produserer et kull på fire unger i gjennomsnitt, men kan produsere mellom en og åtte i et enkelt kull. Fødsel er på land og hunnen slutter seg til gruppen i løpet av få timer etter fødselen av de nyfødte capybaras, som blir med i gruppen så snart de er mobile. I løpet av en uke kan ungene spise gress, men fortsette å suge - fra hvilken som helst hunn i gruppen - til de er avvennet rundt 16 uker. De unge danner en gruppe i hovedgruppen. Alloparenting har blitt observert hos denne arten. Avlstoppene mellom april og mai i Venezuela og mellom oktober og november i Mato Grosso , Brasil.

Aktiviteter

Selv om de er ganske smidige på land, er capybaras like hjemme i vannet. De er gode svømmere, og kan forbli helt nedsenket i opptil fem minutter, en evne de bruker for å unngå rovdyr . Capybaras kan sove i vann, og holder bare nesen ute av vannet. Når temperaturen øker i løpet av dagen, velter de seg i vann og beiter deretter sent på ettermiddagen og tidlig kveld. De bruker også tid på å velte seg i gjørme. De hviler rundt midnatt og fortsetter deretter å beite før daggry .

Bevaring og menneskelig interaksjon

Capybaras regnes ikke som en truet art ; befolkningen deres er stabil i det meste av Sør -Amerika, selv om jakt i noen områder har redusert antallet.

Capybaras blir jaktet på kjøtt og skinn på noen områder, og ellers drept av mennesker som ser på beitingen som konkurranse om husdyr . I enkelte områder er de oppdrett , som har effekten av å sikre våtmarks habitater er beskyttet. Deres overlevelse støttes av deres evne til å avle raskt.

Capybaras har tilpasset seg godt til urbanisering i Sør -Amerika. De finnes i mange områder i dyreparker og parker , og kan leve i fangenskap i 12 år , mer enn det doble av den ville levetiden. Capybaras er føyelige og lar vanligvis mennesker klappe og mate dem for hånd, men fysisk kontakt frarådes normalt, ettersom flåttene deres kan være vektorer mot Rocky Mountain flekkfeber .

Den European Association of zoologiske hager og Aquaria spurte Drusillas Park i Alfriston , Sussex , England å holde stambok for capybaras, å overvåke fangenskap populasjoner i Europa. Stamboken inneholder informasjon om alle fødsler, dødsfall og bevegelser av capybaras, samt hvordan de er relatert.

Capybaras er oppdrettet for kjøtt og skinn i Sør -Amerika. Kjøttet er ansett som uegnet til å spise i noen områder, mens det i andre områder regnes som en viktig proteinkilde. I deler av Sør -Amerika, spesielt i Venezuela, er capybara -kjøtt populært i løpet av fasten og den hellige uken ettersom den katolske kirken tidligere utstedte spesiell dispensasjon for å la det bli spist mens annet kjøtt generelt er forbudt . López de Ceballos (1974) som sitert i Herrera & Barreto (2013) s. 307 sier at etter flere forsøk ble det oppnådd en pavelig okse fra 1784 som tillot forbruk av capybara under fastetiden. Det er utbredt oppfatning i Venezuela om at forbruk av capybaras er eksklusivt for bygdefolk.

Selv om det er ulovlig i noen stater , holdes capybaras av og til som kjæledyr i USA.

Bildet av en capybara-funksjoner på 2-peso- mynten i Uruguay.

I Japan , etter ledelsen av Izu Shaboten Park i 1982, har flere institusjoner eller dyreparker i Japan som oppdrar capybaras tatt i bruk praksis med å få dem til å slappe av i onsen om vinteren. De blir sett på som en attraksjon av japanere. Capybaras ble stor i Japan på grunn av den populære tegneseriefiguren Kapibara-san .

Brasiliansk Lyme-lignende borreliose involverer sannsynligvis capybaras som reservoarer og Amblyomma og Rhipicephalus flått som vektorer.

Se også

Merknader

  1. ^ Også kalt capivara (i Brasil), capiguara (i Bolivia), chigüire , chigüiro eller fercho (i Colombia og Venezuela), carpincho (i Argentina, Paraguay og Uruguay) og ronsoco (i Peru).

Referanser

Eksterne linker

Opiniones de nuestros usuarios

Bjarne Hole

Det stemmer. Gir nødvendig informasjon om Capybara.

Ane Pettersen

Jeg trodde jeg allerede visste alt om Capybara, men i denne artikkelen har jeg bekreftet at enkelte detaljer som jeg syntes var gode ikke var så gode. Takk for informasjonen.

Malin Sande

Språket ser gammelt ut, men informasjonen er pålitelig og generelt gir alt som skrives om Capybara mye selvtillit.

Helge Lien

Denne oppføringen på Capybara har fått meg til å vinne et veddemål, som mindre enn gir det en god poengsum.